OPREMA

»

SKIJE

05.06.2008.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr

 

Atomic Drive 11 Carbon (08/09)

Za neobaveznu vožnju uređenim stazama Atomic je razvio novu seriju, prigodnog imena - Drive.

Testirani model: 164 cm, r = 16.5m
Sidecut: 110-70-96.5
Dostupne visine: 148, 156, 164, 172, 180 cm

 

Za sezonu 2008/09 Atomic je pripremio novu seriju skija nazvanu Drive. Četiri modela iz serije trebala bi zadovoljiti apetite rekreativaca koji traže pouzdanog suputnika za vožnju prvenstveno uređenim stazama. Problem im jedino može predstavljati činjenica što je rekreativnu klasu kod Atomica sve teže prepoznati jer se u posljednjih nekoliko sezona konstantno mijenjao pristup njezinom osmišljavanju. C seriju je zamijenila vrlo dobra Izor serija, koja se (pre)kratko zadržala te je prošle sezone ukinuta, a rekreativci i početnici su morali "lutati" ostalim serijama i tražiti svoje mekše modele.

 

Sada je tu Drive da im olakša muke oko odabira i, još bitnije, na snijegu. Pod noge nam je došao top-model oznake Drive 11 Carbon. Korektan i nenametljiv dizajn prati i tehnološki novitet nazvan U-Turn kojemu je zadaća eliminirati vibracije u skiji. Pojednostavljeno, elastični umetak na kritičnom mjestu ispred veza preuzima vibracije te ih, putem karbonskih odašiljača (otuda i dodatak "Carbon" u imenu) u obliku slova U, vraća natrag na rubnike. To osigurava mirniju skiju i bolje prianjanje rubnika uz podlogu.

 

Na snijegu, i to onom na uređenim stazama, skija u potpunosti slijedi zamisli svojih tvoraca: mirna je i poslušna te bez protivljenja podnosi i veće greške u vožnji. Testirana visina od 164 cm s pripadajućih 16.5 m radijusa čini se kao optimalan odabir jer predstavlja dobar kompromis za skijaše koji žele izvoditi šire zavoje, a povremeno i brzo vijugati. Za ovo potonje trebat će nešto jače stisnuti skiju, no samo sa snagom koju ima svatko i bez posjeta teretani. Iako top model u Drive seriji, sportske ambicije nalazimo tek u natruhama i tu je 11-ica daleko od, recimo, pretka poput Izora 9:7. Prema Atomicovoj klasifikaciji ovaj bi model čak 80% svog životnog vijeka trebao provesti na uređenim stazama i tu se potpuno slažemo. Koliko je suveren na popeglanoj podlozi, toliko mu ne odgovara dublji te raskvašen i iskijan snijeg što je i logično s obzirom na vitak struk od 70 mm. No, uz malo umijeća, i takve se podloge dadu zadovoljavajuće provesti. Što se tiče držanja na ledu, tu Drive 11 zahvaljujući poznatim Atomicovim rubnicima nema nikakvih problema.

 

Vezovi su na cijeloj Drive seriji pomaknuti blago unaprijed što je još jedan ustupak ciljanoj rekreativnoj skupini skijaša koji će cijeniti posljedično pitomije ponašanje skije. Zaključni je dojam da je skija kao pogođena za one koji na snijegu provode desetak dana godišnje te žele model koji će ih sigurno provesti uređenim stazama, tolerirati greške u tehnici i, nimalo nevažno, ne zahtijevati pretjeran fizički angažman. Jer, na kraju krajeva, u uživanju i je smisao odmora na snijegu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 269090
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr