NATJECANJA

»

SKIJANJE

15.03.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Lenzerheide VSL (m): Ligetyju mali, Hirscheru veliki Globus

Infarktna završnica muškog veleslaloma Svjetskog skijaškog kupa za sezonu 2013/14. Ted Ligety (USA) do novog Kristalnog globusa zahvaljujući većem broju pobjeda.

Potpuno identičan broj bodova (560), no čak pet pobjeda naspram dvije Marcela Hirschera (AUT) istinskom vladaru svjetskog veleslaloma Tedu Ligetyju (USA) i po peti puta u karijeri donosi mali Globus discipline. Točno 50 bodova bio je njegov zaostatak u odnosu na Hirschera uoči današnje utrke, a točno 50 bodova razmaka u današnjem veleslalomu Lenzerheidea Ligety je uspio i nadoknaditi.

Nakon prve vožnje utrke Ligety je zauzimao drugo mjesto, uz minimalnih 0.13 sek. zaostatka u odnosu na vodećeg Felixa Neureuthera (GER). U toj prvoj vožnji Hirscher naoko tek osmi, ali uz svega 0.31 sek. zaostatka za najbržim vremenom. A Aksel Lund Svindal (NOR) još jednom potvrđuje kako ili ne može kondicijski izdržati natjecateljsku sezonu bez velikog pada forme do kraja ili da uistinu ima "staklenu glavu" kada je u pitanju borba u završnicama za veliki Kristalni globus ili olimpijske medalje. I odustajanjem se oprašta od utrke.

Marcelu Hirscheru trebalo je u drugoj vožnji tako završavanje utrke na 13. poziciji i osigurao bi svoj novi, i treći uzastopni veliki Kristalni globus. No ne smetnuvši s uma niti borbu za mali veleslalomski Globus, Hirscher u drugoj vožnji nije kalkulirao. I sedmim vremenom te druge vožnje osigurao je četvrto mjesto završnog poretka utrke, a mali Globus u veleslalomu, spustivši se posljednji niz stazu, za jednu jedinu stotinku sekunde (!), uz plasman na treće mjesto završnog poretka utrke, "izbio" mu je njegov u međuvremenu jako dobar prijatelj Felix Neureuther. Nakon tek 11. vremena prve vožnje do drugog mjesta na utrci, uz drugo vrijeme druge vožnje, u konačnici se "probio" Alexis Pinturault (FRA).

Marcel Hirscher s današnjim je uspjehom postao prvim Austrijancem s osvojena tri uzastopna velika Globusa te četvrtim skijašem u povijesti kojem je to uspjelo - Talijan Gustavo Thöni (1971. do 1973.), legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark (1976. do 1978.g.) te Amerikanac Phil Mahre (1981. do 1983.g.) preostala su trojica.

"Hvala mojem cijelom timu. Nisam jednostavan tip za razumjeti, često sam i vrlo teški pacijent. No svi iz mojeg tima čitavo vrijeme čvrsto su uz mene, i na kraju još jedne velike sezone svakako im hvala. Pao mi je kamen sa srca, sada, s ovim novim velikim Globusom u rukama.

Ne boli me toliko današnji gubitak malog Globusa. Nije sramota biti iza Ligetyja u poretku, čovjek je apsolutno dominantan u ovoj disciplini, i sve je to sport. A ako bih baš morao i razmišljati - mali veleslalomski Kristalni globus nisam izgubio samo u Lenzerheideu, puno više u onih sedam utrka u sezoni prije", prve su riječi Marcela Hirschera kako ih prenosi ORF.

Svi pobjednici Svjetskog kupa kroz povijest

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 2:15.63
2. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.03
3. NEUREUTHER Felix (GER) +0.26
4. HIRSCHER Marcel (AUT) +0.27
5. NANI Roberto (ITA) +0.45
6. DOPFER Fritz (GER) +0.64
7. DE ALIPRANDINI Luca (ITA) +0.72
8. KRISTOFFERSEN Henrik (NOR) +0.74
9. OLSSON Matts (SWE) +0.88
10. MISSILLIER Steve (FRA) +0.91

Cjeloviti rezultati utrke

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301848
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr