NATJECANJA

»

SKIJANJE

06.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: FIS Alpine

 

SP Schladming, SG (m): Ligety do zlata, Ivica 28.

Ted Ligety (USA) danas je u Schladmingu postao trećim američkim superveleslalomskim svjetskim prvakom. Srebro put Francuske, bronca Akselu Lundu Svindalu (NOR). Ivica Kostelić 28.

Ted Ligety u čitavoj karijeri samo se jednom našao na pobjedničkom podiju nekog od superveleslaloma FIS Svjetskog kupa. Još 12.12.2009. superveleslalom Val d'Iserea (FRA) završio je na drugom mjestu. Ove sezone dva superveleslaloma završavao je, doduše, na 4. poziciji. No zavojita, tehnički vrlo zahtjevna "Planai" staza za Ligetyja se na startu Svjetskog prvenstva pokazala idealnim mjestom za prvu superveleslalomsku pobjedu karijere na najvišoj profesionalnoj razini natjecanja.

Krenuvši niz stazu sa startnim brojem 10 Ligety je odskijao vrijeme 1:23.96. A ključ njegove današnje pobjede bio je u sjajno odrađenim, ujedno i tehnički najzahtjevnijim, srednjem i završnom dijelu staze. Slaže se s time i Ted:

"Nevjerojatno, ovo je bila potpuna igra živaca s tim čekanjem u cilju kojem se činilo da nema kraja. Zlato sam osigurao u donjem dijelu staze. Pokušavao sam cijelo vrijeme što manje odsklizavati, zadržavati idealnu liniju vožnje. Što opet, zapravo, nije bilo nimalo lako. Ali je bilo i ključ pobjede, jer vidljivost baš i nije bila sjajna.

Jučerašnji pad Lindsey Vonn nije imao nikakvog utjecaja na moj današnji nastup, iako priznajem da tako nešto i nije baš samo tako lako izbaciti iz glave. Osim u veleslalomu svoje šanse za neku novu medalju na ovom Svjetskom prvenstvu vidim još i u superkombinaciji", prva je njegova izjava nakon utrke.

Još veće iznenađenje u odnosu na zlato Ligetyja svakako je današnja srebrna medalja iskusnog, 31-ogodišnjeg Francuza Gauthiera de Tessieresa. "Ovo je, ali baš ono - nevjerojatan osjećaj za mene! Pa ja se nisam niti kvalificirao za ovo Svjetsko prvenstvo, tu sam stigao tek kao zamjena za svježe ozlijeđenog Clareya", u šoku je ostao i sam Francuz. Jedini plasman među 20 najboljih na superveleslalomima Svjetskog kupa de Tessieresu je ove sezone bilo 8. mjesto Beaver Creeka (USA). A u veleslalomu je jednom bio 7. i jednom 20., dok se na zadnja tri veleslaloma nije čak uspio izboriti za plasman u drugu vožnju! Svejedno - danas sjajan nastup Francuza koji je u utrku krenuo sa startnim brojem 4. Te do srebra stigao vremenom u konačnici samo 0.20 sek. sporijim u odnosu na pobjedničko. I vremenom 0.02 sek. bržim u odnosu na ono glavnog favorita utrke, uvjerljivo vodećeg superveleslalomaša Svjetskog kupa Aksela Lunda Svindala (NOR).

Svindal je sve do same završnice vožnje, do nekoliko završnih zavoja u ciljnom dijelu staze, držao minimalnu prednost u odnosu na Teda Ligetyja. No jedna veća rotacija tijela, doduše bezbolnija u odnosu na sunarodnjaka Kjetila Jansruda kojega je njegova koštala odustajanja na utrci, odnijela je oko 3 desetinke. "Pobjeda je bila moguća, išao sam s puno rizika na sve ili ništa. I napravio pokoju pogrešku previše. No brončanom medaljom mogu se u konačnici zadovoljiti." Svindalu je ovo druga superveleslalomska bronca sa Svjetskih prvenstava nakon Val d'Iserea (FRA) 2009.

Ted Ligety današnjim se superveleslalomskim zlatom pridružuje svojim sunarodnjacima, velikanima muškog skijanja u brzim disciplinama, Bode Milleru (USA) koji je SAD-u superveleslalomsko zlato donio na SP-u u Bormiu/Sta Caterini 2005. te Daronu Rahlvesu, koji je superveleslalomski zlatni postao na SP-u u St. Antonu (AUT) 2001. Današnji naslov ujedno je drugi naslov svjetskog skijaškog prvaka u dosadašnjoj karijeri 28-ogodišnjeg Amerikanca nakon veleslalomskog zlata iz Garmisch-Partenkirchena (GER) 2011.

Ivica Kostelić sa startnim je brojem 24 na današnjoj utrci odskijao vrijeme 1:26.89, vrijeme 2.93 sek. sporije u odnosu na pobjedničko. Već prvi prolaz, nakon čini se jednog većeg 'odsklizavanja', donio je za taj 30 sek. kratki dio velikih 0.92 sek. zaostatka. A progresijom vožnje zaostatak je i dalje samo nastavio rasti. Osobno postavljeni cilj o mogućem ulasku među 15 najboljih utrke ostao je udaljen za 1.29 sek. Te se Ivica u konačnici mora zadovoljiti 28. pozicijom završnog plasmana.

"Nisam baš dobro odskijao utrku. Ne znam, ne mogu reći da nisam uložio dovoljno truda ili tako nešto, ali mislim da koljeno opet lagano ide ka lošijem stanju, i to me je danas dosta rastužilo. Kod ovakve loše vidljivosti i 'grbave' staze to postane očitije jer tada svi udarci dolaze ravno u koljeno i mišić ne uspijeva reagirati.

Ovo sigurno nije dobar rezultat, ali idemo dalje i probat ćemo napraviti sve da koljeno profunkcionira do onih dana kada nam je to važno", izjavio je nakon utrke Ivica.

Od ostalih hrvatskih skijaša Sebastian Brigović sa startnim je brojem 51 utrku uz 7.04 sek. zaostatka za najbržim u konačnici završio na 51. mjestu. Max Ullrich sa startnim brojem 58 bio je u odnosu na Ligetyja sporiji za 6.06 sek. - dostatno za plasman na 44. mjesto. Dok je Istok Rodeš sa startnim brojem 68 od, podsjećamo, 82-ojice skijaša prijavljenih za start, utrku završio uz 9.27 sek. zaostatka na 62. poziciji od 66 skijaša u plasmanu.

Sutrašnji dan na SP-u u Schladmingu dan je bez borbi za medalje, uz predviđene po jedan trening spusta kod skijašica i skijaša. Iduće natjecanje za medalje u petak je superkombinacija skijašica.

Konačni poredak prvih 10 utrke:

1. LIGETY Ted (USA) 1:23.96
2. DE TESSIERES Gauthier (FRA) + 0.20
3. SVINDAL Aksel Lund (NOR) + 0.22
4. REICHELT Hannes (AUT) + 0.55
5. MAYER Matthias (AUT) + 0.95
6. PINTURAULT Alexis (FRA) + 1.03
7. INNERHOFER Christof (ITA) + 1.09
8. BAUMANN Romed (AUT) + 1.21
9. THEAUX Adrien (FRA) + 1.25
10. STREITBERGER Georg (AUT) + 1.34
...
28. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 2.93
44. ULLRICH Max (CRO) + 6.06
51. BRIGOVIĆ Sebastian (CRO) + 7.04
62. RODEŠ Istok (CRO) + 9.27 

Službeni rezultati utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   13:34h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    O, pa čak su svi odvozili. Bravo organizatori!
    Svaka čast Ligetyju, posložilo mu se baš danas. E sad, je li veća pobjeda Ivice u Kitzu ili Ligetyjeva na SP, pitanje je. Ivici vjerojatno Kitz više znači.
    Seba u okviru mogućnosti, nadam se da ima još prostora za napredak i da će upasti u Svj. kup.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1155633
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr