NATJECANJA

»

SKIJANJE

08.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

SP Schladming, SK (ž): Höfl-Riesch spojila naslove

Još uvijek aktualna olimpijska pobjednica u superkombinaciji svojoj je tituli danas pridodala i naslov superkombinacijske svjetske prvakinje. Srebrna medalja Tini Maze, bronca za Nicole Hosp.

Čak i bitno zanimljiviju i dramatičniju superkombinacijsku utrku nego što su to mnogi očekivali imali su danas prilike vidjeti brojni gledatelji uz stazu kao i pred TV ekranima na današnjem natjecanju skijašica.

Maria Höfl-Riesch (GER), djevojka čije sposobnosti osobito u (super)kombinaciji nikada nisu bile previše sporne, ali koja se ove sezone dosta mučila i s nezavršavanjima natjecanja, uspjela je danas u Schladmingu u konačnici pronaći put ka pobjedi nad Tinom Maze (SLO). No krenimo od početka, od spust vožnje vožene još od 10:00 sati.

Jednostavno sjajan rasplet ponudio je taj prvi dio natjecanja. S čak pet skijašica u rasponu od 0.20 sek. u cilju! Najbrže spustaške vožnje u potpuno identičnom vremenu s 1:49.67 imale su braniteljica naslova superkombinacijske svjetske prvakinje iz Garmisch-Partenkirchena (GER) Anna Fenninger (AUT) te Tina Maze. Svega 0.05 sek. za njima zaostala je Elisabeth Görgl (AUT), dok su opet u identičnom vremenu četvrto mjesto, s već spomenutih 0.20 sek. zaostatka, podijelile Lara Gut (SUI) i Höfl-Riesch.

U konačnici, u samoj završnici slalomske vožnje, gaženjem vratiju i odustajanjem od završavanja današnje superkombinacije opraštaju se i srerbna superkombinacijska iz Val d'iserea (FRA) 2009. Gut, i zlatna iz Garmisch-Partenkirchena Fenninger.

Najbržim vremenom slalomske vožnje još prije toga Nicole Hosp osigurava, pokazat će se u konačnici, s broncom prvu austrijsku medalju na SP-u Schladming 2013. ("Nakon svega što sam prošla posljednjih sezona ova je medalja jednostavno melem za moju dušu.") Drugom najbržom slalomskom vožnjom Maria Höfl-Riesch osigurava prednost od točno sekunde u odnosu na Hosp. A posljednja iz startne kućice od najbržih 30 u spustu, Tina Maze, petim vremenom slalomske vožnje upisuje u cilju zaostatak od 0.46 sek. u odnosu na Höfl-Riesch. I nakon superveleslalomskog zlata u Schladmingu uzima i prvu medalju srebrnog sjaja.

"Baš ova zlatna medalja ono je najveće što se u skijanju može ostvariti", izjavila je nakon utrke presretna Höfl-Riesch, i tako kao jedna od rijetkih ponovila ono što godinama govore članovi obitelji Kostelić, ali i još nadodala: "Potpuno sam van sebe od sreće! Moj cilj na ovom Svjetskom prvenstvu bila je, ako je moguće, jedna medalja. A sada odmah zlato već u drugoj utrci.... Jednostavno fenomenalno."

Tik do podija, na četvrtom, petom i šestom mjestu, ostale su Austrijanke Michaela Kirchgasser, Kathrin Zettel i Elisabeth Görgl. Za Kirchgasser i Zettel 'koban' u kontekstu mogućeg osvajanja medalje bio je nešto lošiji spustaški nastup. A za Görgl, očekivano, više slalomska vožnja.

16-ogodišnja hrvatska skijaška reprezentativka Andrea Komšić s posljednjim je startnim brojem, startnim brojem 47, spust dio natjecanja završila na 43. poziciji uz 9.55 sek. zaostatka. A 26. vrijeme slalomske vožnje donijelo joj je potom završni plasman na pretposljednju, 31. poziciju natjecanja uz zbrojenih 15.15 sek. zaostatka u odnosu na vrijeme Höfl-Riesch.

S današnje utrke svakako još vrijedi istaknuti odlično 7. mjesto 20-ogodišnje Talijanke Sofie Goggie. Mlada Talijanka oduševila je već na kaotičnom superveleslalomu gdje je bez bronce ostala za samo 0.05 sek.! A današnji superkomb. spust završila je na sjajnom 6. mjestu. Riječ je o skijašici s tek četiri veleslalomska nastupa bez pravog rezultata u Svjetskom kupu. Ali i o trenutno drugoplasiranoj skijašici ukupnog poretka Europa kupa.

Na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu sutra je na rasporedu spust skijaša. Na njihovom današnjem skraćenom drugom treningu najbrži je bio Brice Roger (FRA) u vremenu 1:37.70 ispred Andreja Šporna (SLO). Ivica Kostelić trening je odlučio propustiti, dok je Max Ullrich bio 58. s vremenom 1:41.81 (+ 4.11 sek.).

Konačni poredak prvih 10 skijašica utrke:

1. HÖFL-RIESCH Maria (GER) 2:39.92
2. MAZE Tina (SLO) + 0.46
3. HOSP Nicole (AUT) + 1.00
4. KIRCHGASSER Michaela (AUT) + 1.64
5. ZETTEL Kathrin (AUT) + 1.79
6. GÖRGL Elisabeth (AUT) + 2.32
7. GOGGIA Sofia (ITA) + 2.77
8. MANCUSO Julia (USA) + 3.33
9. HECTOR Sara (SWE) + 3.67
10. GISIN Dominique (SUI) + 3.68
..
31. KOMŠIĆ Andrea (CRO) + 15.15

Cjeloviti rezultati natjecanja (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. veljače 2013.   16:59h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    kako stvari stoje u ž konkurenciji im se stvarno ne smijese zlata..... dakle ogroman teret ostaje na muskima ( na kepecu najvise )
    e sada Ted je razorio SVSL pa ide na krilima u VSL gdje ce ako bude ( sve po mom ) pobijediti....
    i onda na maloga raste pritisak koji ce uz malo srece prvi puta haklati ove godine i to je to......

    neka se je_u FIS i Austrijanci...... poflautali su u dvoristu.

    ajme sto sam zlocest
  • Objavljeno: 08. veljače 2013.   16:40h

    Član od:
    15.11.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    eto, to bi ja sad like-ala ZAAK!
  • Objavljeno: 08. veljače 2013.   16:12h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    jos da je Lara Gut izbacila Hosp..... pa sreci mi nebi bilo kraja ;)

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 377490
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr