NATJECANJA

»

SKIJANJE

03.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Subota donijela nove senzacije na američkoj turneji

Subota je donijela spust u obje konkurencije. Potvrđene su sjajne forme skijaša i skijašica viđene dan ranije.

Pretposljednji dan američke turneje donio je natjecanja spusta u obje konkurencije. Utrka u Lake Louiseu nije krenula prema rasporedu zbog novonapadalog snijega kojeg je bilo potrebno ukloniti sa staze. Spust je stoga umjesto u 20:30 sati, krenuo tek od 21:45 sati po srednjoeuropskom vremenu. Beaver Creek nije donio iznenađenja takve vrste.

Sjećate se koja je skijašica bila potpuna senzacija petka? Ta ista djevojka samo je potvrdila svoje sjajne sposobnosti u brzim disciplinama. Ako još uvijek ne znate o kome pričamo, naravno, riječ je o fenomenalnoj Amerikanki Mikaeli Shiffrin. Odskijala je sjajno, od početka do kraja, tehnički perfektno i jako brzo. Pritom je ostvarila vrijeme od 1:27.55 minuta koje nitko, ali baš nitko nije uspio nadmašiti. Mikaela Shiffrin je ostvarila svoju prvu pobjedu u brzim disciplinama. Impresivan rezultat za dvadesetdvogodišnju Amerikanku. Ukoliko nastavi u istom ritmu, već sada joj mogu uručiti veliki Kristalni globus. Neodoljivo podsjeća na našu skijašku heroinu, na našu Janicu Kostelić.

Da iznenađenjima ne bi bio kraj, pobrinula se jedna švicarska reprezentativka, također specijalistica tehničkih disciplina. Dvadesetčetverogodišnja Michelle Gisin, poput Shiffrin, stigla je do svog prvog spustaškog postolja u karijeri. Zauzela je treću poziciju sa 0.17 sekundi zaostatka za senzacionalnom pobjednicom. Michelle nikada nije pobijedila u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, no ako se bude držala Mikaelinog recepta, jasno je koji će rezultat ostvariti u sljedećoj utrci spusta.

Viktoria Rebensburg jedino je ime na pobjedičkom postolju Lake Louisea koje ne izaziva opće čuđenje, ali svakako izaziva divljenje. Za Shiffrin je zaostala malenih 0.13 sekundi. Odskijala je sjajno, perfektno, te nakon što je ušla u cilj, Mikaela se tada još nije spustila, bilo je za vjerovati kako se bolja izvedba od njene ne može postići. Ali skijanje, i sport općenito, je pokazalo kako su čuda ipak ponekad moguća. Jasno, djevojke su marljivo trenirale da bi bile tu gdje su sada, no ipak, puno puta možemo vidjeti kako je i uz sav trening te naporan rad ponekad nemoguće ostvariti zacrtane ciljeve. Poljubac sreće potreban je svakom postignutom uspjehu, a ove tri skijašice to su ove subote definitivno zaslužile.

Bilo je još djevojaka koje su ostvarile sasvim solidnu izvedbu. Toj skupini pripadaju četvrtoplasirana Cornelia Hutter, petoplasirana Tina Weirather, sedmoplasirana Čehinja Ester Ledecka te osmoplasirana Kira Weidle sa startnim brojem 43. Valja izdvojiti i nastup Amerikanke Lindsey Vonn, koja je nakon teškog pada u petak odlučila nastupati unatoč bolovima u koljenu. Pritom je ostvarila i više nego solidan rezultat. Zauzela je dvanaestu poziciju sa 0.93 sekunde zaostatka za pobjednicom. Leona Popović nije nastupila, a ozljeda Kanađanke Marie-Michelle Gagnon ipak je nakon provedenih pretraga okarakterizirana kao teža te je za nju sezona završila.

-.-Goran Razić-.-

Pojam iznenađenje provlači se i kroz utrku spusta u muškoj konkurenciji. Birds of Pray najbolje je savladao kralj brzih disciplina, Norvežanin Aksel Lund Svindal. U potpunosti je iskoristio startni broj 1, koji ga je, kako se poslije pokazalo doveo do pobjede. Bila je to savršena izvedba legendarnog Norvežanina. Posebno je bio brz na ravnim dijelovima staze, zbog čega je zapravo i ostvario svoju pobjedu. Vrijeme od 1:40.46 minuta bilo je nedostatno ostalim kamikazama. Zanimljivo, ove sezone još se nisu uštimala sva tri norveška mušketira. Uvijek iskače jedan, dok su ostali ipak osjetno slabiji. Kjetil Jansrud u subotnjoj je utrci zauzeo jedanaestu, dok se Alexander Aamodt Kilde plasirao na četrnaestu poziciju.

Odmah iza Svindala stajao je Švicarac Beat Feuz. Pobjeda u prvoj utrci postavila ga je u ulogu favorita koju je definitivno opravdao. Beat je odskijao u svom stilu, ali nije uspio nadmudriti starog lisca. U konačnici je zaostao 0.15 sekundi što mu je donijelo 27. plasman na pobjedničko postolje u karijeri.

Za potpuno iznenađenje pobrinuo se Nijemac Thomas Dresden. Iako je njegov zaostatak od 0.49 sekundi ipak osjetan, u potpunosti je zaslužio tu treću poziciju. Ne treba naglašavati kako je ovo njegov prvi plasman na postolje u karijeri, a kako je započeo, zasigurno će navedeno ponoviti još koji put. Svojim rezultatom s postolja je istisnuo Talijana Christofa Innerhofera koji ove sezone skija u režimu toplo-hladno. Njegova četvrta pozicija dobiva na težini kada se obrati pozornost na činjenicu kako je startao sa startnim brojem 27. U utrci je nastupio i naš Natko Zrnčić-Dim pritom završivši na 61. poziciji.

Nedjelja donosi posljednji dan američke turneje najboljih skijaša i skijašica svijeta. Od 17:45 sati na rasporedu je prva vožnja muške veleslalomske utrke. Drugi dio tog natjecanja trebao bi se održati od 20:45 sati po srednjoeuropskom vremenu. Djevojke će svoj nastup imati između dvije veleslalomske vožnje. Superveleslalom u Lake Louiseu trebao bi započeti od 19 sati. Dva dana skijaškog vikenda nisu razočarala, nadamo se kako neće ni posljednji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301941
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr