13.08.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Goran Vukelić 

Kratak vodič koji će vam ponuditi glavne smjernice pri kupnji novog para skija.

-.--.-POČETNIČKI MODELI

Početnici će imati sreće s cijenama. Osim što su jeftiniji, početnički su modeli skija lakši, savitljiviji i puno je lakše s njima započeti zavoje. U žargonu se kaže da takve skije "vode" skijaša. Naravno da će se cijena odraziti i na kvalitetu materijala rubnika i baze. Rubnici se početničkih modela nešto brže habaju, pogotovo skijamo li na njima na ledenim stazama. Inženjeri su se, naime, vodili mišlju da ledene staze i tako nisu omiljen izbor početnika. Takve skije najčešće na sebi nemaju posebne antivibracijske mehanizme, ali pružaju skijanje s najmanje napora, pogotovo za početnike i one slabijih mišića. Tome doprinosi i jezgra skije najčešće izrađena od umjetnih i vrlo podatnih materijala. Budite oprezni pri odabiru duljina. S obzirom da ste početnik ne preporučamo odabir jako kratkih skija. Iako je kraće skije lakše kontrolirati, mogu vam donijeti probleme sa održavanjem ravnoteže i uzrokovati neugodne padove na leđa, posebice kod ženske populacije. Držite li se uređenih plavih staza, općenita je preporuka da odaberete skiju čija je visina negdje od vašeg nosa do obrva (minimalno 15 cm, a maksimalno 5 cm niža). Kada savladate osnove i počnete određene kretnje na skijama izvoditi automatski, imat ćete vremena razmišljati o boljim modelima. Do tada, viša klasa je bacanje novca. Ne samo to, višu klasu skije je teže kontrolirati i tehnički i fizički. Optimalni radijus za početnike se kreće oko 16-17 m. Time ćete dobiti skiju iskoristivu u niz situacija na stazi. Za skijaš(ic)e niže od 170 zlatna sredina je radijus oko 13-15 m. Za skijaše početnike koji su nešto teži (više od 85 kg) zbog vibracija i uvijanja skije preporučujemo skije iz sljedeće kategorije.

-.--.-NIŽI REKREATIVNI MODELI

Rekreativne skije imaju najveći raspon modela te otuda i podjela u tri kategorije. Niži rekreativni modeli su namijenjeni onima koji su svoje prve zavoje ostavili iza sebe te iza sebe imaju 15-20 skijaških dana. Takvi se skijaši već mogu s određenom dozom sigurnosti upustiti u borbu sa crvenim stazama. Niže su rekreativne skije nešto tvrđe od početničkih i veće torzijske krutosti, uz poneki konstrukcijski dodatak s ozbiljnijih modela, a koji se najčešće odnosi na napredniji način ublažavanja vibracija, integrirane vezove koji nude izravniji prijenos snage na rubnike ili otporniji materijal rubnika. Samim su tim i nešto skuplje i nešto se bolje ponašaju u zahtjevnijim uvjetima na stazi (led, hupseri, iskijan snijeg...). Što se tiče preporuke duljine, vrijedi savjet dan u poglavlju s početničkim skijama.

SREDNJI REKREATIVNI MODELI

Namijenjeni su onima koji već nešto o skijanju znaju, iza sebe imaju više od 25-35 aktivnih skijaških dana, crvene im staze ne predstavljaju nikakav problem, ali ne žele trošiti previše energije u obuzdavanju skija. Ovakvi modeli su konstrukcijski naprednij sa zamjetnim korištenjem drveta u jezgri. Takve su skije tvrđe, stabilnije i kvalitetnijih rubnika. Srednji rekreativci već u stvari znaju što žele od skija i kakav im je stil vožnje. Ako vozite brze i dinamične zavoje, tada ćete tražiti kraću skiju (u krajnjim slučajevima čak i 20 cm nižu skiju od vas samih) sa radijusima od nekih 12-14 m, no želite li brzinu i stabilnost tada ćete ići na duljinu skije koja može biti svega 5 cm niža od vas pa i viša, te radijusima od 16-18 m na više. Ako vas, pak, najviše privlači skijanje u dubokom snijegu, tada će vas zanimati šire skije sa radijusima i preko 18 m koje nude dobru plovnost na ovakvoj podlozi. Općenito, u ovoj se kategoriji nalazi najveći broj model koje skijaška industrija nudi i dade se izabrati sasvim pristojan par skija po povoljnoj cijeni. Većina iskusnih jednotjednih skijaša, dakle onih koji na skijanje odlaze samo na tjedan dana u sezoni, učinit će dobro ako izabere neku od skija iz ove kategorije.

 

 

 

 

« Prethodni članakSljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    • Recenzije

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273767
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr