OPREMA

»

SKIJE

07.11.2005.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic Diva 9:6 (05/06)

Balanze liniju koju je Atomic namijenio skijašicama, predstavljamo s njenim najjačim rekreativnim modelom.

Testirani model: 159 cm, r = 13m
Sidecut: 118 - 66 - 96
Dostupne visine (radijus): 145cm (12m), 152cm (12,5m), 159cm (13m), 166cm (14m)

U ženskoj, Balanze, liniji skija, ove godine pripadnice nježnijeg spola mogu pronaći paletu gotovo pa sličnu Izor liniji. U ponudi su tako Balanze Diva 9:6, Balanze 7:4 Lady, Balanze 5:3 Girlie te najslabiji model Balanze 3:1. Top Balanze ponude ipak predstavlja Balanze 11, no ta skija je sličnija Metron liniji, pa stoga možemo reći da u rekreativnoj ženskoj klasi, naš testirani model predstavlja sam vrh ponude.

Osim što je Izor liniji slična po oznakama (prvi broj predstavlja tvrdoću na vrhu skije, drugi na repu), Balanze linija također se koristi i sličnom nano tehnologijom izrade. Nova tehnologija, uvedena ove godine na sve Izor i ženske modele, omogućila je da se postigne veća čvrstoća skija, a da pri tom skija ostane dovoljno lagana za ugodnu vožnju. Više o tehnologijama u ovogodišnjim Atomic skijama možete pročitati u posebnom članku.

Svi Balanze modeli imaju i posebne, "ženske", karakteristike. Težište je tako pomaknuto, te su vezovi smješteni više prema vrhu skija. "Easy turning base" omogućit će lakše prebacivanje s rubnika na rubnik, a posebno iznenađenje predstavlja i "grip zone" - samo na ženskim skijama. Riječ je o gumenom, izbočenom umetku, neposredno iznad svakog veza, a koji služi za – sprječavanje klizanja kod nošenja (mokrih) skija. Vjerujemo da muškom spolu neće baš pretjerano biti jasno zašto je ova sitnica uopće važna, ali znamo da će upravo to razveseliti vlasnice Balanze modela. Sjetite se samo koliko lakše će s "grip zonom" biti stavljati skije na gondolu ili ih prenositi s mjesta na mjesto, a curama je ovo, vjerojatno, najomraženiji dio skijanja (osim, naravno, kopčanja pancerica).

No, vratimo se mi testiranom modelu. Iako brojem (9:6) označava da bi mogao biti sličan Izoru 9:7, ovaj model je neusporedivo lakši. Nek vas ovaj podatak ne zavara, jer i Diva je teška i tvrda skija, namijenjena naprednim i sportski orjentiranim rekreativkama. Na ledu se ne ponaša spektakularno, ali će vas ipak preko njega prevesti sigurno i bez prevelikog proklizavanja. Staze, e to je njezino "igralište". Lakoća i preciznost s kojom se prebacuje s rubnika na rubnik, omogućit će da cijeli dan, bez pretjeranog umora, uživate u carving zavojima. Kratke zavoje također je moguće odvoziti bez pretjerane muke, baš kao i pravocrtnu vožnju kod koje slučajno "kantanje" neće iznenaditi. Ovaj model, iako ne dobija na brzini onolikom mjerom kao Izor 9:7, svejedno je brz i voli agresivnu vožnju. To bi se moglo zaključiti i po boji skija koja je rijetko viđena – potpuno crna, s lakiranim premazom i malim tigrastim uzorkom koji krasi naziv skije.

Iako skiju nismo imali prilike odvoziti po pravom powderu, skloni smo procjeniti da se u njemu zbog svojih gabarita neće snaći vrhunski. Ipak je staza, bilo popeglana, tvrda, mekana ili "razrovana", prvi izbor Dive, a na njoj se ponaša potpuno u skladu sa svojim imenom. Divu bi preporučili svim skijašicama koje posjeduju dovoljno skijaškog umijeća da znaju ukrotiti tigricu i njezinu brzinu, a da pri tom imaju dovoljno snage i mase kontrolirati, ipak nešto teži ženski model. Za početnike, slabe rekreativce i lagane skijašice definitivno nije, a curama koje traže još jače i ekstremnije orijentirane Atomic modele preporučamo da pogledaju nešto drugačiji Balanze 11 ili, u toj istoj klasi, Izor 9:7.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242554
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr