OPREMA

»

SKIJE

07.08.2008.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com www.salomonsports.com  

Salomon Origins Emerald (08/09)

Ženska skija namijenjena skijanju po uređenim terenima našla se na našem testu. Evo i dojmova...

Testirani model: 160 cm, r = 15,3 m
Sidecut: 110-69-93
Dostupne visine: 130, 140, 150, 160, 165, 170 cm

Ženska linija skija u Salomonu ove godine broji 7 modela, sva pod zajedničkim nazivnikom Origins, s kojima smo se imali prilike susresti i proteklih godina. No ove sezone Salomon je odlučio ženske modele u potpunosti obnoviti, te su četiri modela noviteti.

Trend uvođenja skija sa širim strukom, te nešto većim gabaritima (koje Salomon u katalogu zgodno dijeli u grupe od S do XL) itekako je primjetan kod Origins modela. Tek dva allround modela, među kojima i naš testirani - Emerald i Crystal, imaju "S" gabarite, odnosno struk širine ispod 70 mm. Ostali modeli večinom pripadaju allmountain grupaciji: dva su "M" veličine (struk do 74 mm) - Topaz i Amethyst, Opal i model s nazivom samo Origins su u grupi "L" (74 mm), dok "XL" model s velikih 84 mm struka predstavlja model Jade.

Ukidanje "uskih" serija kod ženskih skija, pogledamo li klimatološke promjene unazad nekoliko godina, ne čudi. Sve češće rekreativni skijaši skijaju po već iskijanom i mekšem snijegu, a na takvim podlogama šire skije imaju bolju plovnost, te ih je lakše kontrolirati. Samim time i skijašice dobijaju na sigurnosti i manje se umaraju, pa će one zasigurno ovakvim izborom modela bolje (i bez namrgođenog lica) "odraditi" dio skijaškog dana kada uvjeti na stazi i nisu savršeni.

I ove godine ženski modeli slični su onima iz Aero serije - Hybrid tehnologija ovdje je prilagođena ženskim modelima, te je naziva Hybrid W. Riječ je o različitom rasporedu vlakana unutar skije: dok su na prednjoj strani vlakna ukrižena, te je time skija čvršća i stabilnija, na stražnoj strani vlakna su paralelna, a skija torzijski mekša i samim time lakše upravljiva. Pored toga, vez koji dolazi s testiranim modelom, LZ 9, 20% je lakši, te je rezultat svega jednostavna, ne preteška i lagano upravljiva skija.

Origins Emerald na stazi se ponaša sukladno očekivanjima - u zavoje ulazi lagano, te se s njim može ugodno krstariti stazama. Radijus ovog modela ne spada u niti jednu ekstremnu granicu, već je, moglo bi se reči, u zlatnoj sredini, pa je skija vrlo mirna i nema neočekivanih rekacija ili tvrdoglavosti, baš kako i priliči jednom rekreativnom, ženskom modelu. Ono što joj nikako nije "po guštu", zbog njezinih uskih gabarita, su staze koje nisu ispeglane, te izvoženi i dublji snijeg.

Pohvalan je i izbor visina kojih, u usporedbi s nekim drugim proizvođačima, ovdje zbilja ima pregršt. Od malenih 130 cm, što će ovu skiju približiti i naprednim juniorkama, do 170 cm, za visoke rekreativke. Iako je po deklaraciji namijenjena naprednim skijašicama, mišljenja smo da će bilo koja skijašica s već naučenom tehnikom ovu skiju voziti bez većih problema. Lijep i u potpunosti "ženski" dizajn, te pitom karakter na stazi, trebao bi biti dovoljan razlog da ova skija nađe svoj put prema ženskom dijelu čitateljstva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 125813
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr