OPREMA

»

SKIJE

27.09.2010.      

Autor: Ivan KašubaUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. 
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic D2 VF 72 (10/11)

Brza, upravljiva, agilna i precizna, upravo su neke od osobina koje se povezuju uz ovu skiju. No, da li je to uistinu tako? Počnimo redom.

Testirani model: 172 cm, r = 16 m
Sidecut:
Dostupne visine: 156, 164, 172, 180 cm


-.--.-Kako bi odmah na početku riješili dileme oko pomalo kompliciranog naslova, podsjetimo što on u stvarnosti predstavlja. Pogađate, predstavljaju Atomic tehnologije ugrađene u nju. Doubledeck (D2), kao prošlogodišnji novitet, zahvatio je ove godine gotovo sve modele Atomic skija, a predstavlja, slikovito rečeno dvije skije postavljene jednu na drugu. Svaki D2 može doći u dvije varijante i to u Vario cut izvedbi i Vario flex izvedbi. Vario Flex (VF) konstruirane su kako bi se dobila promjenjiva uzdužna tvrdoća. Prilikom većeg pritiska, spoj između gornjeg i donjeg dijela skije, u kojem se nalaze specijalni elastomeri, reagiraju na pritisak, te ovisno o tome učvršćuju materijal po uzdužnoj osi. Rezultat toga očituje se u većoj stabilnosti i boljim voznim karakteristikama pri većim brzinama, dok kod manjih brzina, skija zadržava mirnoću i laganu upravljivost.

Svima poznata Atomic Drive kategorija skija koja je brojila čak 17 modela, ove sezone reducirana je na nešto realniji broj, s promijenjenim imenom - Vario. Ovoga puta pod noge nam je došla srednja inačica Vario flex serije, Atomic D2 VF 72. Vario flex serija, namijenjena boljim skijašima, sada ima 3 modela identičnog naziva, no različite širine struka (brojevi u imenima), redom D2 VF 70, D2 VF 72, D2, VF 82.

Dizajnirana vrlo promišljeno, u skladu s namjenom, krasi ju, mogli bi smo reći, agresivan dizajn. Crvenom podlogom sa oštro prošaranim crnim slovima i bijelo zašiljenim oblicima, no ne previše napadno, daje na znanje kako ovoj skiji treba pristupiti realno, bez prvobitnog podcjenjivanja, kako skije tako i sebe.

Već prvi tren, nakon što smo ju uzeli u ruke, djelovala je vrlo obećavajuće. Moderan dizajn, odmjerena težina, te doubledeck tehnologija koja se vidi u crnoj plati uzduž skije, otklanjali su svaku mogućnost nevjerice. No, nakon prvog spusta dojam o skiji je bio sve samo ne sjajan. Naime, skija se, ukoliko nikada niste skijali na nekom sličnom modelu, ponaša doista čudno. Sve lagane kretnje, koje su ostali modeli radili bez protesta, na ovoj skiji su bile problematične.

Pri normalnom laganom spuštanju, skija je izuzetno mirna, što rezultira opuštanjem skijaša i stvaranjem prividne sigurnosti i lakoće upravljanja, ali nakon izvođenja prvog zavoja, ukoliko ne stisnete dovoljnu skiju, postoji mogućnost bočnog pada zbog nedovoljnog pritiska na istu, što ukazuje na to kako ova skija ipak nije "mačji kašalj". Drugim riječima skija zahtjeva, jako dobar rad na njoj, gibanja i vrlo dobro znanje u vođenju skije.

Povećanjem brzine i radijusa zavoja, shvatit ćete koja je uistinu namjena ove skije. Samo postavljanje na rubnjake je izuzetno lagano i jednom kada se postavi, dopušta naginjanje u zavoju gotovo do podloge, što neće rezultirati proklizavanjem ili izlaženjem iz zamišljene putanje. Istina, dojma smo kako malo umara koljena pri takvoj agresivnoj vožnji, što nije ni čudno, s obzirom na D2 tehnologiju.

-.--.-Duboki snijeg i kratki zavoji nisu ono što bi ovu skiju moglo oduševiti. Razlog se krije u njenoj konstrukciji te tehnologiji izrade koja  više diktira njenu tendenciju k uređenim stazama i jurcanje kroz zavoje većeg radijusa.

Tek nakon nekoliko sati skijanja došli smo do onoga stadija, spomenutog na početku ovog članka, a to je da smo se opustili i da smo mogli skijati bez puno razmišljanja. Zaključujete? Stvar je u privikavanju. Skija, je dosta čudna u početku, pa je potrebno dosta proskijati na njoj kako bi ju pobliže upoznali i shvatili trikove koji će nam pomoći da od skije izvučemo maksimum. Mišljenja smo kako bi svaki napredni rekreativac, u ovoj skiji mogao pronaći "ono nešto" te bez imalo podcjenjivanja, uz odličnu kondiciju i vrlo dobru tehniku izvući njezin maksimum. Ukoliko se niste prepoznali u ovome, preporučamo vam da svoj izbor potražite u nekim slabijim modelima, kako bi izbjegli mogućnost pogreške.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 238576
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr