10.03.2014.      

 

Les Menuires, Saint Martin de Belleville

Svi zaljubljenici u zimske sportove barem su jednom čuli za Tri doline, a najjužnija od njih, Vallee des Belleville, savršeno je odredište za istinske gurmane, kako skijaške, tako i gastronomske.

Vallee des Belleville prava je suncem okupana skijaška oaza, koja svojom raznovrsnom ponudom može zadovoljiti  gotovo sve smještajno - gastronomske potrebe, od prosječnih do ekskluzivnih, u dva različita naselja, odnosno udaljeniji Les Menuires, te manje, šarmantnije i intimnije selo St. Martin de Belleville.

Udaljenost od Zagreba do Les Menuiresa  je 995 kilometara, od Rijeke 850 kilometara, a putuje se preko Milana, Torina pa kroz tunel Frejus, zatim Orelle, Albertville, Moutiers i dalje prema Val Thorensu. Moutiers je važno raskrižje na  ovom putu jer sa jedne strane vodi prema Vallee des Bellevilles, a sa druge prema Meribelu i Courchevelu, pa ako se slučajno na kraju dana nađete u krivoj dolini morate se prvo zaputiti upravo u Moutiers.

» Službena web stranica skijališta

-.--.-

Skijaško područje Les Menuires i Saint Martin de Belleville ujedno je najveće po broju staza u sustavu Tri doline, sa 160 kilometara, odnosno 79 staza od kojih je 6 crnih, 24 crvenih, 37 plavih i 12 zelenih, opskrbljuje ih 34 žičara, a 411 snježnih topova pokriva oko 50% skijaških terena, a zanimljivo je spomenuti i da svi ratraci koriste samo bio gorivo sa ciljem očuvanja okoliša. Također, tu se nalazi i 28 kilometara staza za skijaško trčanje.  6-dnevna karta za ovo područje košta 217 eura za odraslu osobu.

Skijalište se proteže od 1450 metara nadmorske visine, na kojoj se nalazi Saint Martin, do 2786 metara visokog Col de la Chambre na strani doline koja vodi prema ostalim dolinama i Val Thorensu, te sa druge strane koja vodi 2804 metara visokog Pointe de la Masse. Sama dolina de Belleville širokog je profila, odnosno planine oko nje dovoljno su razmaknute da možete praktički cijeli dan bezbrižno uživati na suncem okupanim stazama.

-.--.-

Staza, dakako, ima za sve ukuse i razine znanja i uglavnom su srednjeg do šireg profila. Sezona 13/14 započela je 7. prosinca, a predviđeno je zatvaranje 25. travnja. Ako se zaputite na otvaranje sezone možete očekivati niže cijene, manji broj otvorenih žičara i staza, kvalitetno umjetno zasnježene i pripremljene i, uglavnom, prazne staze.

Tijekom sezone kada ima dovoljno snijega, mjesta za off piste skijanje ima stvarno na pretek, a kao osobita freeride poslastica glasi spust od Pointe de la Masse do Saint Martina. Osim toga, područje nudi i jedan snow park, dvije fun zone i poseban DVA park u kojem ljubitelji off piste skijanja mogu naučiti i vježbati traganje za žrtvama lavine.

Po pitanju prehrane na stazi, ukupno 16 restorana na samoj stazi nudi raznolikost, od uobičajene ponude do ekskluzivne. Ne treba niti napominjati da su cijene na stazi nešto više, pa ako želite uštedjeti uvijek postoji opcija spuštanja do mjesta gdje su cijene povoljnije, ili čak do vlastitog smještaja.

Samo mjesto Les Menuires nalazi se na 1850 metara i  nastalo je tijekom 1960-ih godina. Danas se još uvijek širi i raste, ali su vjerni gradnji na principu ski in - ski out i trenutno raspolaže smještajnim kapacitetima od 26000 ležajeva. Naselje je podijeljeno u kvartove, te u starijim kvartovima dominiraju golemi betonski kompleksi i neboderi, a u novijim, iako i dalje velike, ipak oku nešto ugodnije građevine sa fasadama od kamena i drva. U višim predjelima, odnosno kvartovima prevladavaju skupine manjih chalet objekata.

-.--.-

Les Menuires prvenstveno slovi za obiteljsko odmaralište, ali naravno i tu je prisutan kvalitetan apres-ski. U prosjeku gledano također je i cjenovno najpovoljnije naselje u 3 doline. Osim skijanja nudi brojne druge aktivnosti za razonodu ili opuštanje, poput sportskog centra sa bazenom i spa, fitnesom i drugim sportskim terenima, a trenutno je u izgradnji još jedan kompleks sa bazenom i drugim sadržajima. Također, možete se zabaviti i na novootvorenom toboganu, odnosno sanjkanju na tračnicama, paraglidingu ili MTBike vožnji po snijegu na posebnoj stazi za tu namjenu, dugoj 8 km, ili se provoziti uz rijeku Doron saonicama koje vuku psi i slično.

Za ljubitelje smart phone aplikacija, na stranicama skijališta možete pronaći i besplatno skinuti aplikaciju koja vam pokazuje trenutno stanje na skijalištu, web kamere, broj prijeđenih kilometara i slično.

-.--.-

Ako vas slučajno ne privlače veliki smještajni kompleksi, već volite manja, intimnija mjesta, onda je Saint Martin de Belleville savršen za vas. Selo se nalazi na 1450 metara i vrlo je živopisno sa lijepim crkvama i starim francuskim kulturnim znamenitostima, te je pravo alpsko selo "sa razglednice". Raspolaže sa 2600 ležajeva i samo jedna žičara, preciznije gondola sa 8 mjesta, i jedna staza vode do gradića. Dok je Les Menuires pravo hotelsko naselje, u Saint Martinu i okolnim selima boravi lokalno stanovništvo.  U srcu sela za samo 3 eura za odrasle možete posjetiti lokalni muzej u kojem možete vidjeti razvoj doline od poljoprivredne civilizacije u 19. stoljeću do današnjih dana. Saint Martin je također i vrhunska gastro destinacija i u njemu, između ostalih restorana, možete pronaći i one sa dvije Michelinove zvjezdice.

Dolina de Belleville možda nije među prvima na popisu vaših destinacija, ali u svakom slučaju neće vas ostaviti ravnodušnim sa svojim suncem okupanim prostranstvima i raznolikom ponudom.

Više informacija o francuskim skijalištima možete potražiti ovdje http://int.rendezvousenfrance.com

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 567984
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr