03.06.2009.      

No. 2 Planet sport  

Suunto X10 gps

Najmanji sat s GPS-om koji dolazi iz renomirane tvrtke Suunto. Donosimo pregled modela X10 gps.

Hardver: Iako je prilično velik, njegova krivulja daje mu pristojan izgled.  Zapravo sat je sasvim ugodan za svakodnevno nošenje, plastika koja je korištena napravljena odlične je kvalitete. Prema specifikaciji Suunto X10 ima 33 % trajniju bateriju od prethodne verzije (X9i). Mi  ga nismo mogli testirati na svoje granice što je dobar znak. Baterija traje 5-7 sati ( s učestalim korištenjem GPS-a, pozadinskim osvjetljenjem, kompas pohranom podataka i sl.) i traje oko 3 mjeseca ako se koristi samo vrijeme ili Alti/Bari mod. Ako za vaše planinarske izlete planirate da će biti kraći od 5-7 sati, ne brinite.  Možete promijeniti gps fix od 1 sekunde do 1 minute i to bi vam dalo do oko 16 sati memorije, ili i još više vremena ako označite samo važne točke duž puta.

Suunto X10 vodootporan je do 100 metara dubine tako da se možete i smočiti ili okupati, dolazi u dvije varijante X10 i X10 Military.

PC Softver: Nema se puno za reći o softwaru - obavlja ono što treba. Možete urediti postojeće točke i rute koje su na vašem Suuntu ili možete jednostavno dodati nove pomoću sučelja. Možete izvesti vaš pravac da ga možete vidjeti na Google Earthu. Možete unijeti i vlastite rute na X10, ali karte koje koristite moraju biti u *.bmp, *.jpg ili *.gif formatu, a možete ih nacrtati i sami.

Značajke: Postoji previše značajki pa ćemo dati prikaz smo najznačajnijih:

Visinska razlika: Suunto X10 izračunava visinsku razliku iz barometarskog tlaka, što je osjetljivije i preciznije nego visina mjerenja GPS uređajem, te je također dostupna i kada je GPS isključen. Međutim morate znati da je barometarski tlak podložan stalnim promjenama. A opće je pravilo da je 10 m promjene u visini iznosi 1,2 hPa barometarskog tlaka na razini mora i 0,5 hPa na 8000 m. Morati će te postaviti referentnu visinu, ali ne znate trenutnu visinu? Možete ju provjeriti s GPS-om.

Barometar:
Na zaslonu barometra možete vidjeti tlak na razini mora u grafičkoj prezentaciji s razvojem u zadnjih 6 sati, u 15 minutnim razmacima. Također možete pročitati apsolutni barometarski pritisak u trenutnoj lokaciji.

-.--.-

Alarm: To nije samo alarm za buđenje. Sa Suunto X10 možete postaviti vremenske alarme i visinske alarme. Barometarska funkcija alarma obavještava vas kada se barometarski pritisak mijenja više od 4hPa u 3 sata.

Kompas: Kompas radi i bez uključenog GPS-a. To je vrlo korisno ako želite sačuvati baterije. Kompas ima  kružni indikator (N, SW, itd.), a također ima i kurs u stupnjevima. Postoji zgodna mogućnost  u kompas modu BARING LOCK , ovo vam pomaže u slijeđenju željenog pravca. Izaberete željeni pravac pritisnete START duge i tada u donjem redu vidjet ćete koliko odstupate od željenog pravca lijevo ili desno. U kompas modu možete odabrati i deklinacijsku pogrešku ili ga možete isključiti i kompas će vam pokazivati smjer prema magnetskom sjeveru.

Navigacija: Na ovaj način možete kreirati rute i točke ili na računalu ili dok ste na putu. Navigacijski mod bi se trebao koristi samo kada imate određeno odredište. Ako ste zainteresirani za vaše brzine trebali bi koristiti "aktivnost mode". "Navigacija mode" može vam prikazati udaljenost, smjer, procijenjeno vrijeme dolaska te ostale bitne informacije za sve točke u odabranoj ruti, a vodi vas i natrag na početnu točku. Prije korištenja funkcije "put" u ovom načinu rada morate napraviti rutu. Možete pohraniti do 50 ruta u memoriji, a svaka ruta može sadržavati 50 točki puta, dok se deset njih može označiti alarmom. Suunto može prikazati različite podatke o vašem putovanju - "navidata". To su udaljenost do kraja , procijenjeno vrijeme putovanja, procijenjeno vrijeme dolaska, cross track pogreška, brzina itd.

Aktivnosti: "Aktivnosti" mode prikazuje vaše trenutne performance. Ova aktivnost vam je potrebna kada kada želite snimati vašu djelatnost, a pokazuje osnovne informacije kao što su brzina, pređena udaljenost, vrijeme trajanja ili visina.

Svakako posjetite:  www.suunto.com/x10 i www.planetsport.hr

U paketu dobivate :

• Suunto X10
• punjač
• PC interface kabel
• CD s  Trek Manager softverom i  User's priručnikom
• Suunto X10 džepne upute
• Suunto X10 korisničke upute

MPC:  3.759,00 kn

Tehničke karakteristike:

Općenito
• Radna temperatura -20 ° C do +60 °  C
• Težina 76 g
• vodootporan do 10 bara prema ISO 2281 standard
• Mineralno kristalno staklo
• punjiva baterija

Memory Memorija
• 50 ruta (a ruta može sadržavati do 50 točki)
• Ukupan broj točki 500
• 25 zapisa (max. 26.000 zapisa)

Barometer Barometar
• Prikaz raspona 300 do 1100 hPa
• Rezolucija 1hPa

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201397
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr