11.11.2013.      

Autor: Austria.info

 

Zimska bajka na ledu

Kad se temperature spuste ispod ništice i ledeni prekrivač postane dovoljno debeo, poseban doživljaj pruža klizanje ili šetnja prostranstvima jednog od mnogobrojnih zaleđenih jezera ili čak surfanje na ledu.

Koruško jezero Weissensee najveće je prirodno klizalište Europe, čiji se ledeni pokrov redovito obnavlja i održava. Već od sredine prosinca na ledenoj površini debljine do 40 cm uživaju ne samo klizači, već i zimski šetači koji uživaju u neponovljivoj kulisi, a na ledu se može naići i na tragove zaprežnih saonica. Poseban majstor za održavanje leda uz pomoć svojih suradnika brine se za održavanje i do 25 km ledenih staza, poligona za boćanje na ledu kao i hokejaških igrališta.Na ledeni užitak za cijelu obitelj uz mnogobrojne atrakcije pozivaju i Millstätter See, drugo najveće koruško jezero, iskonski prirodni dragulj Längsee, Pressegger See kao i Turnersee u blizini jezera Klopeiner.  

A kad negativne temperaturne vrijednosti postanu dvoznamenkaste, tada se i ledenjačka voda jezera Lunzer See smrzne, te na taj način nastaje najveće prirodno klizalište Donje Austrije. Pucketanje i krckanje kristalno bistrog leda pritom zna uplašiti klizače, međutim lokalni stanovnici znaju da je to samo zvuk leda koji se širi. Ako hladnoća potraje dovoljno dugo, tada se i gigantsko gradišćansko jezero Neusiedlersee smrzne i postaje najveće klizalište Srednje Europe. Na respektabilnih 320 kvadratnih kilometara ondje se može ne samo klizati, nego i jedriti, surfati, pa čak i kitesurfati.  

Unatoč tome nipošto se ne treba odreći udobnosti, jer sva su klizališta lako dostupna s parkirališta uz rub jezera, a za obuvanje klizaljki su postavljene klupice. U slučaju nezgode uz rub jezera se uvijek nalaze pripremljene ljestve i užad. Uživanje u klizanju i takmičenje u boćanju na ledu moguće je i na gornjoaustrijskom jezeru Almsee. Oni koji se ne usude na led jezero mogu obići i opuštajućom zimskom šetnjom.  

U pokrajini Salzburg 4,5 kvadratnih kilometara veliko jezero Zeller See također zimi postaje klizalište, a ledeni pokrivač često prekrije i susjedno jezero Irrsee. Na taj način nastaje jedno od najvećih klizališta u Austriji, na kojem se moguće baviti svim vrstama ledenih sportova (klizanje, jedrenje na ledu, boćanje, pješačenje).

Klizačima i klizačicama posebno je zanimljivo jezero Turracher See u Štajerskoj: zbog svog visinskog položaja na 1.763 metara nadmorske visine vjerojatnost da će se zalediti je velika. A kada se to dogodi, klizalište je svakog dana sve do ponoći osvijetljeno.   

U Tirolu se brojna mala jezera Alpbachtala vrlo brzo zalede i pružaju kristalno bistar led, idealan za klizanje. U podnožju lienzških Dolomita jezero Tristachersee stvara romantičnu zimsku kulisu za bavljenje sportom u prirodi. Besplatan skijaški autobus više puta dnevno klizače prevozi do hotela Tristacher See.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 109595
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr