28.10.2013.      

Autor: Austria.info

 

Skijaško trčanje u Austriji: Na tragu sreće

Tisuće ledenih kristala svjetluca na prostranoj snježnoj površini. Svaki udisaj i izdisaj stvara male oblačiće pare...

... bešumno klizimo tim tihim svijetom, ali malo pomalo pronalazimo vlastiti ritam i osjećamo kako misli postaju mirne i jasne kao svježi zimski zrak koji udišemo duboko i ujednačeno.

Na visokim stazama za skijaško trčanje u Ramsauu ili na ledenjaku Stubai nema ničega osim šuma, livada prekrivenih dubokim snijegom i veličanstvene panorame planinskih divova. Nema ni traga gužvi. Tu i tamo sretnete nekog istomišljenika kojem u prolazu šutke kimnete glavom...

Skijaško trčanje - klasično i "skating"
Ovdje se krije tajna skijaškog trčanja. Naime, skijaško trčanje nije samo vrsta sporta, to je filozofija. Onaj tko umjesto skijaške staze bira staze za ski trčanje, zapravo bira tišinu umjesto gužve i polagani tempo umjesto uzbuđenja brzine. Skijaško trčanje nipošto nije omiljeno samo kod starije generacije: sve više mladih ljudi dolazi na staze za ski trčanje, osobito otkada je otkriven skating. Riječ je o bržoj tehnici skijaškog trčanja koja podsjeća na brzo klizanje. Kako se dinamični skijaški trkači ne bi sudarali s tradicionalnima, u većini centara za skijaško trčanje uredili su posebne staze za skating, paralelno s klasičnim stazama.

Ponuda staza za skijaško trčanje u Austriji 
Sve je to lijepo i dobro, ali ipak: gdje je najbolje doći? Ponuda staza je raznovrsna kao i austrijski krajolici: od blagih i ravnih, prikladnih za cijelu obitelj, sve do zahtjevnih varijanti punih uzbrdica i nizbrdica; od onih koje prolaze bajkovitim šumama pod snijegom, kakve se mogu naći u Böhmerwaldu i Bregenzerwaldu, to jest u svim krajevima zemlje, pa sve do spektakularnih visinskih staza gdje se, osim u sunčevim zrakama, može uživati u pogledu na veličanstvene planine i ledenjake. 

Visinske staze 
90 kilometara duga mreža panoramskih staza za skijaško trčanje u području Wechsel-Semmering u potpunosti prolazi područjem na 1.000 metara nadmorske visine i nudi pogled na Wechsel, Schneeberg, Rax i Stuhleck. U Sportgasteinu, na 1.600 metara nadmorske visine, skijaško trčanje je zajamčeno sve do proljeća. Na visinskim stazama u Ramsauu klizite stazom takoreći licem u lice s golemim masivom Dachsteina. Gdjekad se za vrijeme skijaškog trčanja mogu prijeći i granice: naime, u romantičnoj dolini Tannheimer Tal mreža staza vodi sve do susjednog Allgäua, a idilična staza oko jezera Pramollo u skijaškoj i prirodnoj areni Koruške također dijelom prelazi s austrijskog na talijansko područje. 

Austrijski pečat kvalitete staza
Kao i svugdje gdje se čovjek s pravom može nečim ponositi, u Austriji je stvoren poseban znak za kvalitetu staza za ski trčanje koji gostu jamči optimalne uvjete za isto. Austrijski pečat za kvalitetu jamči da u tom centru postoji mreža staza duga najmanje 30 kilometara koja je sigurno prekrivena snijegom barem 80 dana i da se staze neprestano prepariraju. Nadalje, znači da ondje postoji najmanje jedna škola za skijaško trčanje, mogućnost posuđivanja opreme, a put je svakih 1.000 metara dobro označen informacijama o kilometraži, smjeru i stupnju teškoće. 


Skijaško trčanje za djecu 
Bogata je i ponuda sadržaja za djecu. U Nordisches Zentrumu u Böhmerwaldu u Gornjoj Austriji nalaze se staze ski trčanja za igru. Obogaćene su rovovima, valovitim stazama, slalomom i drugim zanimljivim preprekama, tako da se mališanima što bolje približi doživljaj skijaškog trčanja. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4711058
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr